Autogén tréning gyakorlatok stressz- és szorongáscsökkentésre és alvási nehézségek esetén

Az autogén tréning gyakorlatok kedvező hatása rendszeres, napi 2-3 ismétléssel gyorsan érzékelhetővé válik. Az autogén szó görög eredetű (autos=ön, genos=származik). Tehát arra utal, hogy valami saját magunkból, saját bensőnkből ered. A tréning pedig annyit tesz, hogy a gyakorlónak minden nap szükséges ismételnie, egyébként sajnos semmi nem változik.

Az autogén tréningben (röviden AT) a következő lehetőségek rejlenek:

  • nyugalom és pihenés, a szélsőséges, minden ingerre reakciókész érzelmi hullámzás csillapítása útján
  • az akaratlagos és az automatikus testi folyamatok harmonizálása, integrálása
  • teljesítményfokozás lehetősége (ez a hatás nem cél az AT-ben, hanem váratlan nyereség)
  • a koncentráció és a memória fokozódása
  • a fájdalomra való érzékenység csökkenése
  • idegrendszeri, érzelmi önszabályozás lehetősége gyakorlás útján
  • önismeret fokozása

Az Integratív Terápiás Térben integrált módon alkalmazzuk a szomato-módszereket, melyek elméleti és gyakorlati hátterét honlapunkon egyre bővülő cikkek formájában ismertetjük. Az alább leírt technikát önsegítésre is használhatják, azonban fontos hangsúlyozni, hogy érdemes szakemberrel konzultálni abban az esetben, ha a gyakorlás során nehezen kezelhető érzések, gondolatok, testérzetek jelentkeznek vagy kérdésük merül fel a témával kapcsolatban. Az autogén tréning önálló használata káros pszichiátriai kezelés alatt álló embereknek.

Nem vagyunk egyformák, hiszen élményeink is különböznek, így az AT gyakorlás során is egyediek lehetnek a tapasztalataink.

Az autogén tréning gyakorlatok menete

Előkészületek

Az autogén tréninget 10 év körüli gyermekek már gyakorolhatják, felső korhatár pedig nincs. A gyakorlatok végzéséhez szükséges a kényelmes testtartás és ruházat. Ebéd után nem javasoljuk a gyakorlást és akkor sem, ha épp rohanunk valahova. Érdemes a tréninget naponta azonos időben beiktatni.

A gyakorlatsort egyes szám első személyben végezzük. A gyakorlatok végeztével tudatosítsuk, hogy hol vagyunk, nyissuk ki a szemünket (ha eddig csukva volt) és mozgassuk vagy dörzsölgessük meg a fülcimpát, a tenyeret és az alkart. Gyengéden hajlítsuk be a kéz- és lábujjakat, illetve lehetőség szerint nyújtózzunk is párszor! Az AT gyakorlat után ne üljön rögtön autóba!

Általános tapasztalat, hogy a rendszeres gyakorlással az álomtevékenység fokozódhat, az álmok színesebbek lesznek, és akár az AT-gyakorlás során is felléphetnek képszerű élmények. Hasznos lehet a gyakorlatok során és után keletkező tapasztalatok feljegyzése vagy lerajzolása.

Miután az AT a jobb és a bal oldali testrészekre egyenként fókuszál, fontos megállapítani a jobb- vagy balkezességet. Azzal az oldallal kezdje önálló gyakorlását, amelyik Önnél a domináns oldal!

Az autogén tréning 6 szakaszból áll. Az önálló szakaszok egymásra épülnek és végül egy egészet alkotnak. Egy-egy szakasz gyakorlására engedjen meg magának 7-8 napot vagy akár 2 hetet! A gyakorlat mondatairól ne készítsen hangfelvételt, mert tapasztalni fogja, hogy a gyakorlás tempója váltakozhat: egyik nap lassabban, másik nap gyorsabban történik, a felvétel pedig egy idő után nem lesz szinkronban az Ön gyakorlási ritmusával.

Első szakasz: az elnehezedés érzése

A jobb (bal) karom elnehezedik, nehéz (ismételje kb. 6x) Teljesen nyugodt vagyok (1x) /Az utolsó formula helyett használhatjuk a következő szuggesztiót is: A nyugalom magától jön. v. A nyugalom belülről jön./ Amennyiben zajos a környezet, ahol gyakorol, kijelenthetjük: A zajok egészen közömbösek.

Alvási nehézségek esetén javasoljuk a rozmár-módszert: amikor a karjaiban elérte a nehézségérzetet, akkor lassú, lusta mozdulatokkal helyezkedjen bele a megszokott alvási pózába, és az előző gyakorlat formuláinak ismétlésével ereszkedjen bele az alvásba!

Ha bármely szakasz során kellemetlen testi érzetre vagy érzelemre lesz figyelmes, építse be gyakorlásába a következő formulát: A fejem tiszta és világos. Ne küzdjön a testérzet vagy érzelem ellen, helyette egy mondattal ismerje el jelenlétüket (Most ezt érzékelem, ezt érzem), majd térjen vissza a gyakorláshoz! Az AT alapelve ugyanis a történni-hagyás, az érezni-hagyás, ami számos testfókuszú módszer sajátossága.

Második szakasz: a melegség érzete

A jobb (bal) karom egészen nehéz. (kb. 6x); Teljesen nyugod vagyok. (A nyugalom belülről jön) (1x); Új gyakorlat: A jobb (bal) karom (egészen) meleg. vagy A jobb (bal) kezem (egészen) meleg (kb. 6x); Egészen nyugodt vagyok (1x)

A gyakorlat során sokan tapasztalhatnak ujjfeszességet (virsli-érzés) vagy enyhe izomrángásokat (szöcske-érzet), esetleg gyomorkorgást, azonban mindegyik észlelés teljesen természetes és mindössze a megnövekedett nyugalmi izomtónus velejárója. Ha a nyak táján is érzékel feszültséget, akkor beépíthető a következő formula: A nyakam-vállam kellemesen meleg. A “kellemesen” szót beépíthetjük a többi formulába is: pl. A jobb (bal) karom kellemesen meleg. stb. Ha az elnehezülés és a melegség élménye mindkét karban egyszerre érzékelhető, a formula megváltoztatható a következőre: Mindkét karom egészen nehéz. vagy Mindkét karom kellemesen nehéz. Rutinosabb gyakorlónak a formula még tovább rövidíthető: Elnehezedés, nyugalom, melegség, nyugalom.

Harmadik szakasz: légzés

Jobb (bal) karom egészen/kellemesen nehéz (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x); Jobb (bal) karom (kezem) egészen meleg. (kb. 6x); Egészen/teljesen nyugodt vagyok (1x); Új gyakorlat: Légzésem teljesen nyugodt (vagy Áthat a légzés) (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok (1x)

A légzés ritmusának és folyamatának pontosabb érzékeléséhez tenyerét a hasfalra helyezheti. A levegő be- és kiáramlásának megfigyelése kellemesen elringató érzet, mely emberemlékezet óta a kisbabák megnyugtatásának legfontosabb módja. A légzésgyakorlatot ne tekintse feladatnak, ne erőltesse, hanem hagyja, hogy természetes módon megtörténjen!

Negyedik szakasz: szív

Jobb (bal) karom egészen/kellemesen nehéz (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x); Jobb (bal) karom (kezem) egészen meleg. (kb. 6x); Egészen/teljesen nyugodt vagyok (1x);  Légzésem teljesen nyugodt (vagy Áthat a légzés) (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok (1x) Új gyakorlat: A szívem nyugodtan, egyenletesen dobog. (kb. 6x) Teljesen nyugodt vagyok. (1x)

Alacsony vérnyomás esetén használható formula: A szívem nyugodtan és erőteljesen dobog. Általánosan beépíthető formula még: A pulzusom egészen nyugodt és egyenletes. Azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, fokozott elővigyázatosság javasolt, ők ezt a gyakorlati szakaszt először teljesen elhagyhatják.

Rendszertelen szívritmus vagy szívinfarktus utáni állapotban a szív-gyakorlat kellemetlen testi tüneteket eredményezhet. A szorongásos, fóbiás tüneteket észlelő emberek szintén nehezen dolgozzák fel ezt a gyakorlatot, így számukra is óvatosság és orvosi felügyelet javasolt! A szív-formula kiegészítése: Mellkasom szabad és tágas.

Ötödik szakasz: a has

Jobb (bal) karom egészen/kellemesen nehéz (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x); Jobb (bal) karom (kezem) egészen meleg. (kb. 6x); Egészen/teljesen nyugodt vagyok (1x);  Légzésem teljesen nyugodt (vagy Áthat a légzés) (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok (1x)  A szívem nyugodtan, egyenletesen dobog. (kb. 6x) Teljesen nyugodt vagyok. (1x) Új gyakorlat: Hasamban/Hasüregemben áramló/kellemes meleget érzek. v. Hasamban meleg árad. (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x)

Kezünk nyugodhat a hasunkon, a szegycsont alatt. A gyakorlat lehetséges hatásai: elsősorban melegérzet, amelyet érzékelhetünk a gyomortájékon vagy mélyebben a test közepében és olykor a háton is. Csobbanó bélhangok lehetségesek, mert a gyakorlás hatására lazító hatás jöhet létre a bélrendszerben. Krónikus székrekedés esetén alkalmazható formula: Beleim reggel, felkelés után kiürülnek. Ezt a gyakorlatot érdemes lehet fekve elvégezni, kényelmes ruhában, meglazított övvel, mert a lazítás során alaposan megváltozhat a hasüregi szervek vérellátása, ami ülő pozícióban esetleg kellemetlen lehet. Esetenként a melegség helyett hidegérzet vagy émelygés is keletkezhet. Eddig a nehézség és melegség érzeteket a felső testen hangsúlyoztuk, a hasi szakasznál azonban a hangsúly áttevődik az alsó testtájakra.

Hatodik szakasz: a fej

Jobb (bal) karom egészen/kellemesen nehéz (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x); Jobb (bal) karom (kezem) egészen meleg. (kb. 6x); Egészen/teljesen nyugodt vagyok (1x);  Légzésem teljesen nyugodt (vagy Áthat a légzés) (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok (1x)  A szívem nyugodtan, egyenletesen dobog. (kb. 6x) Teljesen nyugodt vagyok. (1x)  Hasamban/Hasüregemben áramló/kellemes meleget érzek. v. Hasamban meleg árad. (kb. 6x); Teljesen nyugodt vagyok. (1x) Új gyakorlat: A fejem tiszta és világos, a homlokom kellemesen hűvös. (2x) Teljesen nyugodt vagyok. (1x)

A fej gyakorlat során óvatosságra törekszünk. Fejfájós embernek javasolt, hogy a hűvösség érzését teljesen hagyja el vagy így gyakoroljon: Fejem tiszta és világos. Számukra továbbá az is megfelelő, ha a nyak-váll terület melegségét állítják be: Nyakam-vállam kellemesen (egészen) meleg. Mindenképpen kerüljük el a “fejem hideg vagy fejem jéghideg” beállításokat, mert erre erős migrénszerű fájdalom keletkezhet. Az elalvás előtti esti gyakorlásból is hagyjuk ki a fej gyakorlatot, bár néhány gyakorlónál a “Fejem tiszta és világos” formula szabadulást jelentett a napközbeni stressztől és segítette az elalvást.

A fej gyakorlattal bővített gyakorlási idő: 10-15 perc. Naponta ajánljuk 2-3 alkalommal végezni a gyakorlatot, amint az egyes szakaszokat 7-8 vagy akár 14 nap alatt elsajátították. 

Azonnali stresszoldásra vagy felfrissülésre ajánljuk a rövid autogén tréning gyakorlatokat. Egyéni problémák és helyzetek kezelésére ezt ajánljuk.

Ajánlott irodalom: ITT

Jó gyakorlást kívánok!

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége vagy kérdése merül fel az olvasottakkal kapcsolatosan, keressen bizalommal!

Kálmán Mónika