Családi konzultációs folyamat integratív módszerekkel

A családi konzultációs folyamat rendszerszemléletű megközelítés, mely az egész családot és nem csupán a konzultációra jelentkező családtagot tekinti a nehézségek keletkezésének és a segítő figyelem egységének.

A konzultáció fókuszában a család, annak alrendszerei (pszülők, testvérek), illetve az egyén fontos családi kapcsolatai állnak.

A konzultációs folyamat a családi kapcsolatokban pozitív, erőforrásokat építő kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint az egyének és a család egészének magatartásban.

A rendszerszemlélet alapja, hogy a tünet és a tünetet hordozó családtag a család egészének nehézségeit, problémáit képviseli.

A család konzultációs folyamata 5-15 ülés is lehet, melynek kereteiről, témájáról a család és a konzultációért szakmailag felelős szakember előzetesen megállapodnak. 

A konzultációs folyamat a családot kommunikációs, strukturális, szociokulturális, történeti, érzelmi, etikai rendszerként fogja fel.

Nem klinikai környezetben dolgozunk, és a családokkal folytatott szakmai munkánkat kiképző pszichoterapeuták szupervíziója mellett végezzük.

A hozzánk forduló családokkal egyenrangú, együttműködésen alapuló kapcsolatot alakítunk ki, és teljes titoktartással dolgozunk.

Blogunkban számos olyan írást közlünk, amely kifejezetten családoknak szól. Jó böngészést kívánunk!

 

 

“A családhoz mindig visszatérünk. Sőt egyedül a családnak van értelme. A fejedbe veszed, hogy otthagyod őket, világgá mégy, a magad életét akarod élni, aztán egyszer csak eljön a pillanat, amikor visszakívánkozol, mert a családban tapasztalt szeretet, az együtt átélt bajok és boldog pillanatok kellenek hozzá, hogy felmérd, ki vagy, honnan jössz.”

 

Antonella Matarresec

A családokkal végzett konzultáció jellemzői:

N
Integratív technikák (pl. szoborépítés, pszichodráma, Gestalt technikák, levélírás, imagináció, művészetterápia, OH kártya stb.)
N
Színes, gazdag, sok szinten ható eszköztár
N
A családot partnerként, a saját nehézségük szakértőjeként fogadjuk el, így a segítő kapcsolat egyenrangú
N
Hangsúlyt kap a kapcsolati igazságosság, a családi szerepek demokratikus felfogása, a család mentális és szellemi erőforrásai, fejlődési tartalékai
N
Önállóan vagy egyéb terápiás formákkal kombinálható

Írjon nekünk, segítünk!

Írjon nekünk! A megkeresésre 3 napon belül válaszolunk.

integrativ.itt@gmail.com

Levelezési címünk

Budapest, 1093, Lónyay utca 43.