Sématerápia

A kognitív terápiák továbbgondolt és kiegészített formája a sématerápia, melyet Jeffrey E. Young dolgozott ki, és ezzel egy új, integratív terápiás módszertant teremtett. A sématerápia sikeresen ötvözi a kognitív viselkedésterápiát, a gyermekkori kötődési minták megértését, az átélést segítő dramatikus szerepjátékot és az imaginációt. Young a hagyományos kognitív viselkedésterápiát azzal egészítette ki, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a pszichés nehézségek, problémák gyermek- és serdülőkori eredetének feltárására, az átélést az itt és mostban segítő technikákra, a terápiás kapcsolatra és az önsorsrontó megküzdési stílusokra és életmintázatokra.

A sématerápia folyamata során számos, a megértést segítő kérdőívet használunk, melyekkel pontosabban azonosíthatóak a diszfunkcionális életviteli mintázatok, a korai maladaptív sémák, a kliens szüleinek attitűdje, a kliens temperamentuma, a megküzdési stílusok és reakciók.

Tanulunk továbbá a sémák jellemzőiről, így az egyén széles körű megértésre tesz szert saját viselkedését illetően.
A maladaptív sémák közül néhány, melyek a legtöbb terápiás folyamatban jól ismert témaként jelentkeznek: szülői gondoskodás-, empátia-, és védelem hiánya (érzelmi depriváció /megfosztottság/ séma); csökkentértékűség vagy szégyen; önfeláldozás; feljogosítottság, grandiozitás, nagyzolás; bizalmatlanság és abúzus; behódolás; negativizmus vagy pesszimizmus; elismerés-hajszolás; könyörtelen mércék, túlzott kritikusság; kóros másokra irányultság /dependencia/. Blogunkon széles körben írunk a sémákról, a sémamódokról. Jó olvasást, tájékozódást kívánunk!

“Az általunk megtapasztalt világ sokkal inkább belülről kifelé keletkezik, mintsem kívülről befelé.”

 

Anil Seth

Írjon nekünk, segítünk!

Írjon nekünk!

integrativ.itt@gmail.com

Levelezési címünk

Budapest, 1093, Lónyay utca 43.