Szervezetállítás vállalkozó szervezeteknek

A szervezetállítás a cégek, szervezetek döntéshozatalának és megoldásorientált működésének segítésére, a rendszerszemléletű családállítás alapelveit felhasználva jelent meg a 90-es évek közepén.

Ma a rendszerszemléletű modalitások leghatékonyabb formái közé tartozik, amelyek segítik a szervezetek jövő- és megoldásorientált, sikeres munkáját.

A szervezetállítás során, a családállításhoz hasonló módon, a szervezetet vagy annak egy részét érintő vizsgálandó faktorokat képviselőkön, reprezentánsokon keresztül jelenítjük meg.

A folyamat során egyszerűen, tömören megfogalmazott kérdésekre szűkítjük a vizsgálódást, mint például:
Mi az oka a nagy mértékű fluktuációnak?; Miért csökken a bevétel?; A vagy B tervet válasszam?; Mi a kommunikációs probléma alapja a szervezeti egységek között? stb.

A szisztemikus struktúraállítás, ma röviden szervezetállítás, módszertana Dr. Matthias Varga von Kibéd, matematikus, filozófus, logika- és tudományelmélet kutató, valamint Insa Sparrer pszichológus nevéhez fűződik (Systemische Strukturaufstellungen), melynek keretein belül a családállításban vizsgált humán elemek mellett absztrakt elemek is megjelennek, mint például a személyes és szervezeti célok, a célokat gátló tényezők, a döntéseket informáló explicit és implicit gondolati sémák, a szervezet rejtett dinamikája és az arra ható egyéb tényezők.

“Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy.”

 

Thomas Edison

Írjon nekünk, segítünk!

Írjon nekünk!

integrativ.itt@gmail.com

Levelezési címünk

Budapest, 1093, Lónyay utca 43.