Autogén tréning stresszoldás egyéni helyzetekben

Az autogén tréning stresszoldás jótékony hatása rendszeres, napi 2-3 ismétléssel gyorsan érzékelhetővé válik. Az autogén szó görög eredetű (autos=ön, genos=származik). Tehát arra utal, hogy valami saját magunkból, saját bensőnkből ered. A tréning pedig annyit tesz, hogy a gyakorlónak minden nap szükséges ismételnie, egyébként sajnos semmi nem változik.

Az Integratív Terápiás Térben integrált módon alkalmazzuk a szomato-módszereket, melyek elméleti és gyakorlati hátterét honlapunkon egyre bővülő cikkek formájában ismertetjük. Az alább leírt technikát önsegítésre is használhatják, azonban fontos hangsúlyozni, hogy érdemes szakemberrel konzultálni abban az esetben, ha a gyakorlás során nehezen kezelhető érzések, gondolatok, testérzetek jelentkeznek vagy kérdésük merül fel a témával kapcsolatban. Az autogén tréning önálló használata káros pszichiátriai kezelés alatt álló embereknek.

Nem vagyunk egyformák, hiszen élményeink is különböznek, így az AT gyakorlás során is egyediek lehetnek a tapasztalataink.

Az autogén tréning gyakorlatok egyénre szabott menete

Az autogén tréning hosszú változata 6 standard szakaszból áll. Az önálló szakaszok egymásra épülnek és végül egy egészet alkotnak. A hat standard formula alapos begyakorlásával számos stresszalapú tünet és probléma kezelhetővé válik vagy teljesen megszűnik. Mindazonáltal az autogén tréning lehetőséget kínál további, egészen egyedi problémák megoldására is. A gyakorló ezzel rendszeres tréningjének személyes jelleget ad úgy, hogy önszabályozó formulákat alkot ösztönzések, beállítások vagy utasítások formájában. Az új, egyénre szabott formulát először próbaképpen építjük be a gyakorlásba, kétszer-háromszor ismételve, több héten keresztül. Ellenállás esetén ne sajnáljuk elvetni az egészet és keressünk új formulát a következő módon: alkossunk elváró jellegű mondatot, melynek adjunk pozitív kicsengést (ne legyen tagadó mondat), mely rövid, világos, egyértelmű, esetleg humoros és mindenképpen önkritikától mentes.

Javaslatok a formulákhoz

Külső zajok esetén: A zajok teljesen közömbösek.

Döntésképesség javításához: Egyiket a másik után. Mindig lassacskán előre. Először a kellemetlent.

Rendetlenség legyőzése: Az íróasztalt rendbe teszem. (az íróasztal helyére bármilyen szó kerülhet) A levelet megírom. Képes vagyok kidobni.

Motiváció, bizakodás: A rendszeres gyakorlás minden helyzetben nyugalmat és önbizalmat hoz. Ha bizakodom, jóra jutok. Derűsen és bizakodva jó útra juthatok.

Nagyobb önbizalom elérése: Én vagyok én. Tudom, mire vagyok képes. Tudom, mit akarok. Érvényesülök. Átjutok rajta. (itt konkrét dologgal helyettesíthetünk: pl. Átjutok a vizsgán.) Tudok nemet mondani. Vigyázat, megteszem! Ismerem a korlátaimat és figyelek rájuk. Belsőleg szabad vagyok.

Tanulási nehézségek és vizsgadrukk: Amit tanultam, megmarad. Mindent, amit elolvastam, használni tudok. Emlékezetem megőrzi. Nyugodtan és higgadtan (összeszedetten) dolgozom. A vizsga és a vizsgáztató egészen közömbösek. Folyamatosan és szabadon írok/beszélek.

Lámpaláz: Belőlem szól. A színpadon/a pódiumon/az értekezleten/a konferencián higgadt és szabad vagyok. Szeretem a közönségemet. Kotta nélkül játszom.

Elpirulás: Vállam-nyakam kellemesen meleg.

Lábizzadás: Lábam meleg. Tenyérizzadás: Kezem meleg és száraz.

Szorongás, depresszió: Belsőleg szabad vagyok. Nyugodt vagyok, mentes kínzó gondolatoktól. A jót meglátom és örülök az életnek. Megtalálom magamban a nyugalmat. Elengedem magam.

Alvászavar: A pihenés fontos -az alvás közömbös.

Függőségek kontrollálása. Nincs szükségem alkoholra/drogra/édességre.

Javaslatok szerv-specifikus formulákhoz

Allergia: Az orrom és szemem nyálkahártyája kellemesen hűvös.

Vizelettartás: Hólyagom területe kellemesen meleg.

Vaginizmus: A hasam kellemesen meleg.

Az autogén tréning hosszú változatát és a gyakorláshoz szükséges tudnivalókat ITT találják. Az autogén gyakorlatok rövid változatát hirtelen stresszhelyzet vagy felfrissülés céljából ITT találják.

Amennyiben további kérdése merül fel a témával kapcsolatban, vagy segítségre van szüksége, keressen bizalommal! Kálmán Mónika

 

 

 

 

Azonnali stresszoldásra vagy felfrissülésre ajánljuk a rövid autogén tréning gyakorlatokat.

Ajánlott irodalom: ITT

Jó gyakorlást kívánok!

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége vagy kérdése merül fel az olvasottakkal kapcsolatosan, keressen bizalommal!

Kálmán Mónika