Az ember családja

A rendszerszemléletű megközelítés az egész családot és nem csupán a konzultációra jelentkező családtagot tekinti a nehézségek keletkezésének és a segítő figyelem egységének. A családkonzultáció vagy családterápia fókuszában a család, annak alrendszerei (szülők, testvérek), illetve az egyén fontos családi kapcsolatai állnak. A családi kapcsolatokban pozitív, erőforrásokat építő kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint az egyének és a család egészének magatartásban. A rendszerszemlélet alapja, hogy a tünet és a tünetet hordozó családtag a család egészének nehézségeit, problémáit képviseli. A terápiás iskolák irányultságától függően a család kommunikációs, strukturális, szociokulturális, történeti, érzelmi, etikai rendszerként való felfogása jellemzi a konzultációs gyakorlatot.

“Az élet tiszteletével kezdődik a sokat és üres frázisként emlegetett igazi szeretet. A családi szeretet is. S ennek alapja az öröm, hogy a másik a világon van, és hogy találkozhattunk. S ennek az érzésnek a másik alapja az öröm, hogy én is a világon vagyok, engem is lehet szeretni, s hogy a találkozásunk erről is szól. Semmiféle gyűlölet, önutálat nem fér bele a szeretetbe. A mérgelődés, a harag, a féltés, az aggódás bőven belefér, de a gyűlölködő elutasítás nem. “ -Popper Péter-

 

A családkonzultáció és a családterápia munkafolyamatának jellemzői

A családi konzultáció és családterápia módszertanára jellemző a konzulens vagy terapeuta fokozott aktivitása a folyamat kezelésében. Gyakran használ különféle akciós technikákat (pl. szoborépítés, pszichodráma, Gestalt technikák, levélírás, imagináció… stb.) és szimbolikus terápiás módszereket (pl. rajzolás, gyurmázás stb.), továbbá gyakran ad a családnak otthoni feladatokat is. A felhasznált eszköztár rendkívül gazdag, színes és sok szinten mozgatja meg a rendszerfolyamatokat, így a konzultációs vagy terápiás folyamat során sokszor kreatív és élvezetes módon jutunk el a változásig. Az integratív módszerek hatására a családot partnerként, saját problémájuk szakértőjeként fogadjuk el, így a terápiás kapcsolat egyenrangú. A hatalmi viszonyok helyett a kapcsolati igazságosság, a családi szerepek demokratikus felfogása, a család mentális és szellemi erőforrásai,  fejlődési tartalékai kapnak hangsúlyt.

A családi konzultáció önállóan, vagy egyéb terápiás formákkal is kombinálható. Használható egyik vagy másik családtag egyéni terápiájával együtt (kimelve itt a gyermekek és serdülők terápiáját), illetve kiegészítheti az egyéni terápiát annak különböző fázisaiban.
Ma Magyarországon ezekben az intézményekben képzik a családkonzulenseket vagy családterapeutákat: Magyar Családterápiás Egyesület; Wesley János Főiskola; SOTE

Ellenjavallatok a családkonzultáció vagy családterápia folyamatába lépéskor

-Ha valamely visszafordíthatatlan tendencia a család felbomlásának irányába hat.

-Ha az egyik szülő rendszerezett, progresszív paranoid állapotban szenved, vagy korrigálhatatlan destrukciót, kriminalitást mutat.

-Ha az egyik vagy mindkét szülő képtelen az őszinteségre, a hazugság és hamisság hatja át a családot.

-Bizonyos valós családi titkok esetén.

-Merev, ellenséges kulturális, vallási vagy egyéb előítélet a terápiás beavatkozással szemben.

-Extrém merev ellenállás néhány családtagban, amelynek az áttörése pszichózist vagy pszichoszomatikus krízist eredményezhet.

-Valamely szervi betegség vagy más akadály, ami kizárja egyik vagy másik családtag részvételét.

Szolgáltatásaink családoknak:http://integrativterapiaster.hu/csaladi-tanacsadas/ http://integrativterapiaster.hu/hellinger-fele-csaladallitas/; http://integrativterapiaster.hu/csaladrendszer-feltaras/;http://integrativterapiaster.hu/csalad-rekonstrukcio/

Ha segítségre van szüksége, keressen bizalommal! Kálmán Mónika