MBSR –Mindfulness-alapú stresszcsökkentés

Mindfulness, azaz tudatos jelenlét: a folyamat során a jelenlévők megtanulják, hogy a helyzeteket, gondolatokat, érzéseket hogyan tudják ítélkezéstől mentesen, válaszreakció nélkül, elfogadással szemlélni.
A folyamat magját a tudatos jelenléten alapuló meditáció, a testtudatosság és a jóga egyes elemei képezik.

Az MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), melyet a 70-es években Jon Kabat-Zinn ötvözött a nyugati orvoslás eszköztárával, minden kulturális, vallási és ideológiai eszmétől független, azonban gyökerei a buddhizmusig nyúlnak vissza.

Minden foglalkozás specifikus gyakorlatsorra és témakörökre épül, amelyeket a tudatos jelenlét megtartásával járunk körbe. A MBSR tréningek során törekszünk a türelmes, együttérző nyitottságra magunk és saját tapasztalataink, érzésvilágunk felé.

Nem cél a teljesítményre való törekvés, sokkal inkább a tudatos elengedés, elfogadás és az ítéletmentesség kifejlesztése és fenntartása.

A módszer hatékonysága nagyban függ a rendszeres és ismételt gyakorlástól, a tréning mellett bevett szokás, hogy a résztvevők a csoportfoglalkozásokon kívül is gyakorolnak, naponta 15-45 percet. Az MBSR lényege:
A testi érzetek tudatos megfigyelése: a figyelem gyengéd irányítása a test egyik pontjáról a másikra, és a közben felbukkanó érzésekre, gondolatokra, érzetekre történő tudatos fókuszálás.
A légzés, a hasfal mozgására és a testünkben a levegő által bejárt útra irányított figyelem, és az ezalatt rajtunk átáramló gondolatok, érzetek ítélkezéstől mentes tudatos elfogadása.
Hatha jóga gyakorlatok
Légzőgyakorlatokat, nyújtásokat, illetve különböző, a vázizom-rendszert erősítő és ellazító jóga gyakorlatokat foglal magában, amelyeket korra és fizikai állapotra való tekintet nélkül mindenki végezhet és beépíthet mindennapjaiba.

“Bámulatos, hogy milyen felszabadító érzés, amikor az ember ráeszmél, hogy a gondolatai nem többek gondolatoknál, azok nem határozzák meg “őt magát”, nem jelentik az “ő valóságát”… az egyszerű felismerés, hogy a gondolataink csak gondolatok, megszabadíthat minket attól a torz énképtől, hamis valóság-érzékeléstől, amelyet az elménk gyakran előidéz. Élesebben látjuk a dolgokat és úgy érezzük, hogy jobban kézben tartjuk, irányítjuk a saját sorsunk alakulását.”

 

Jon Kabat-Zinn

Írjon nekünk, segítünk!

Írjon nekünk!

integrativ.itt@gmail.com

Levelezési címünk

Budapest, 1093, Lónyay utca 43.