Transzgenerációs minták átdolgozása

Transzgenerációs minták bármilyen rendszerben, legyen az család vagy más közösség, rámutatnak a kapcsolati háló sajátosságára és arra, hogy a traumát elszenvedő ember tünetei hogyan futnak végig a rendszeren. A trauma sajátossága az, hogy ha tudnak róla, ha nem, másnál is tüneteket idézhet elő. A transzgenerációs trauma elmélete nemzedékeken keresztül fel nem dolgozott krízisek, fájdalmak, titkok, szenvedések tüneteire mutat rá, legyen az egy szenvedélybetegség, meddőség, ember ellen elkövetett háborús tett vagy éppen pszichés betegség.

Rendszerszemlélet

Ha a rendszeren belül történt valakivel a trauma szintjére emelkedő élethelyzet, esemény, arra a rendszer tagjai, például a családtagok különböző módon reagálnak. Ha ezek a reakciók azonban krónikusan ismétlődnek, tünetté alakulhatnak. Akit a tüneteivel (szenvedélybetegség, szorongás, pánik, pszichózis, viselkedési zavarok stb.) családkonzultációba vagy betegség esetén család-pszichoterapeutához visznek, azt tünethozónak vagy index-páciensnek nevezzük. Nem elegendő azonban kizárólag vele foglalkozni, azt is szükséges felfejtetünk, hogy a család hogyan működik a tünet körül, illetve ami történt, milyen mechanizmusokat, reakciókat és ellenreakciókat, hitmondatokat, hiedelmeket és értékrendi változást indított be a családi rendszerben. Pont úgy viselkedik ez a jelenség, mint amikor egy térhálón az egyik pontot megmozdítjuk és az rezonál az egész rendszeren.

Az 5-10 alkalmas feldolgozás során a következő kérdésekkel, témakörökkel is foglalkozunk:

Kik voltak a szüleim, nagyszüleim, dédszüleim? / Milyen lelki, szellemi, társadalmi értékek szerint éltek? / Milyen kiemelkedő események befolyásolták döntően az életüket? / Hogyan küzdöttek meg a nehézségekkel? ….

Mi volt az én szerepem a származási családomban? / Ha van(nak) testvére(i)m, milyen volt velük a szüleim kapcsolata? / Milyen volt a testvéreimmel való kapcsolatom gyermekkoromban és fiatal felnőtt koromban? / Mi volt a testvéreim szerepe a családban? / Hogyan fejezték ki a szüleim, nagyszüleim a gyöngédséget, a szeretetet? / Hogyan fejezték ki szüleim, nagyszüleim a haragot, az indulatokat? …

Mi okozott nekem örömet gyerekként? / Mi okozott nekem nehézséget gyermekként? / Visszatekintve a gyermekkoromra, miért vagyok hálás? / Visszatekintve a gyermekkoromra, mi hiányzott?

A feldolgozás része a genogram elkészítése is, melyről ITT írunk bővebben.

Kérdés esetén, illetve ha segítségre van szüksége, írjon nekünk!