NLP gyakorlatok otthonra

Minden ember tapasztalása és érzékelése egyedi. Legtöbbünk tudja magáról, hogy vizuális vagy éppen a hangokra reagál érzékenyebben. Mindannyiunkra jellemző, hogy 1-2 érzékszervi nyelvünk kifejezetten aktív, amikor tapasztalásunkat körülírjuk, elmeséljük. Az NLP gyakorlatok segítségével hozzáférünk az árnyaltabb tapasztalási szintekhez is, melyek vizsgálatával kiderül, hogy sokkal többet érzékelünk a realitásról, a történésekről, szituációkról, mint azt kognitív “tudásunk” sejteti. Az NLP gyakorlatok érzékszervi nyelvezetekkel való módszerében Friedrich Fritz Perls pszichoterapeuta Gestalt-terápiás eszköztárát használjuk.

A test mindent tud, mi azonban nagyon keveset. Az intuíció a test intelligenciája. -Fritz Perls-

Az NLP gyakorlatok alapja az érzékszervi térkép (VAKOG)

Az érzékszervi nyelvek, más néven modalitások fajtái:

  • vizuális (képekben történő észlelés) Ilyenkor a beszélő jellemzően vizuálisan írja le tapasztalását: pl.: Fényesen látom a helyzetet., Tisztán látom mi vár rám., Nem látok kiutat., Sötét jövő vár rám.
  • akusztikus (az érzékelés hanghatásokat keltő szavakban történik): pl.: Még nem csengett le bennem., Fütyülnek rám., Pusztába kiáltott szó.
  • kinesztetikus (testi érzetekben való észlelés): pl.: Kiráz tőle a hideg., Beleborzongok, olyan szép., Kitapintom a lényeget., Hevesebben ver a szívem.
  • olfaktorikus (szagok, illatok) pl. „Valami bűzlik Dániában”, Fejétől bűzlik a hal.
  • gusztatorikus (ízek): Ez az egész keserű ízt hagy a számban; Savanyú a szőlő.

Az öt érzékszervi nyelvezettel végzett NLP érzékszervi feltérképezést VAKOG-nak is hívjuk, mely a fent ismertetett modalitások kezdőbetűiből létrehozott mozaikszó. Az NLP működésének alappillére ez, mely megmutatja, hogy mely tapasztalás milyen domináns érzékszervet mozgat meg. A tapasztalás felidézése során mindannyiunkban megjelennek (természetesen különböző mértékben) képek, hangok, érzések, kísérő gondolatok, meggyőződések és testérzetek. Az NLP működése során a VAKOG technikát mindig hatékonyan alkalmazzuk.

Ön vizuális, akusztikus vagy kinesztetikus?

Gyakorlat: itt három házleírást olvashat. Válassza ki, mely leírás érzékelteti Önnel leginkább a ház hangulatát! Aszerint, hogy melyiket választja, kiderül Önről, hogy mely érzékszervi nyelvezet Önre a leginkább jellemző.

  • Az első ház nemcsak szilárdan megépített, hanem egészen különleges érzést közvetít. Ritkán kerül az ember kapcsolatba olyan hellyel, amely ennyire megérinti a látogatót. Elég nagy ahhoz, hogy korlátlan mozgásszabadság benyomását keltse, ugyanakkor a belső udvar meleget és nagyon kellemes hangulatot sugároz…
  • A második ház szinte önmagáért beszél. A ház igen nyugodt környéken fekszik. A madarak csicsergése az egyetlen zajforrás, amit az ember séta közben hall. A ház belső elrendezése olyan, mintha egy ismert regényből származna, amely részletesen mesél a ház jellegéről…
  • A harmadik ház azonnal szembeszökő festői megjelenése miatt. Már az első pillantásra látható, hogy a tulajdonos nagy figyelmet szentelt a kert és a belső udvar színvilágának összehangolására. A háznak nagyméretű ablakai vannak, így az ember élvezheti a csodálatos kilátást. Ez a ház szemet gyönyörködtető építészeti megoldásai miatt is láthatóan jó vásárnak ígérkezik.

2. Gyakorlat: Figyelje meg, hogy melyik érzékszervi nyelvezet dominál az Ön saját kifejezésében! A gyakorlatot úgy is folytathatja, hogy találomra választ egy képet és leírja a kép tartalmát. Minél automatikusabban, folyamatosabban írja le a képet, annál biztosabban deríthető ki, melyik érzékszervi tapasztalás az Önre legjellemzőbb.

3. Gyakorlat: Feszültségoldás örömteli pillanat felidézésével

Javaslat: először olvassa el a gyakorlatot és amennyiben szeretné, kapcsolja be a következő hangfelvételt, melyen a természet csodálatos hangjai segítik a gyakorlását! A gyakorlásra szánjon 10-15 percet!

A következő gyakorlatot kezdje azzal, hogy ad magának egy-két percet arra, hogy ellazuljon! Pásztázza végig a testét és lazítsa el a különböző testrészeit. Ha valahol feszültséget tapasztal, próbálja ki, hogy megfeszíti még jobban az adott testrészt és utána engedi ellazulni!

A gyakorlat második lépéseként gondoljon egy kellemes élményre, az életének egy örömteli pontjára, ahol sikert ért el vagy egyszerűen jól érezte magát. Elképzelhető, hogy több ilyen emléket is fel tud idézni. Ahogyan megjelenik tudatában ez az örömteli emlék, figyelje meg, hogy milyen konkrét testérzeteket tapasztal.

Figyelje meg, hogy milyen szituációban van, ki veszi körül, milyen színek, illatok, hangok kísérik a tapasztalást! Amikor az emlék teljességében kirajzolódik, hagyja, hogy közelebb jöjjön Önhöz ez az élmény, és képzelje el, hogy az érzékelt kép nagyobb és fényesebb lesz! Nagyítsa fel a képet kétszeresére, majd ötszörösére. Ugyanezt tegye meg a fényességgel is!

Most megint figyelje meg testérzeteit! Hol érzi leginkább az örömteli emlék fényesebb, felnagyított változatának lenyomatát a testében? Változott-e ennek a testrésznek a hőmérséklete? A testérzet egy helyen érzékelhető vagy váltakozik, váltakozik, árad? Változnak-e az emlék nyomán felbukkanó érzései? Erősebbek lettek talán?

Amennyiben az örömteli érzés erősebb lett, engedje, hogy az érzés nyomán keletkező pozitív testérzetek szétáradjanak az összes testrészébe, szövetébe, sejtjébe! Képzelje el, hogy úgy áradnak a pozitív érzetek, mint egy szökőkút vize fentről lefelé. Hagyjon időt saját magának az élmény teljes átélésére!

Amikor a jó érzés teljes testét átjárta, képzelje el, hogy a pozitív érzések és testérzetek Önnel maradnak a napja hátralévő részében, a holnapi napban, a jövő héten és jövő hónapban is! Vigye a jó érzéseket a jövőbe és képzelje el, hogy átjárják a hétköznapjait, az esetleges feszültséggel telített szituációkat, és az örömteli jövőbeni pillanatokat még inkább felerősítik. Hagyjon időt saját magának az élmény teljes jövőbeli átélésére! Hagyjon időt erre a gyakorlatra és ne mozdítsa figyelmét annál gyorsabban, mint amit meg is tud figyelni!

Most engedje, hogy az élmény eltávolodjék Öntől és kisebbé, haloványabbá, elmosódottabbá váljon, amíg a távolban akkorának nem tűnik, mint egy bélyeg. Most is álljon meg egy pillanatra és figyelje meg testérzeteit és érzéseit.

Amikor végzett a gyakorlattal, hagyja, hogy az élmény visszanyerje eredeti tulajdonságait! Nyújtózzon egy nagyot és érzékelje, hol is van! Fogadja be a külső zajokat és látványt!

A gyakorlat után készítsen érzet- és érzés naplót! Milyen élmények jutottak eszébe? Rajzolja le őket színes ceruzával egy idővonalon!

Ezt a gyakorlatot bármikor használhatja, ha feszültséget, szorongást él át. Tudatos, ismételt gyakorlással átrajzolhatja, átkeretezheti a jelen pillanat adta nehézséghez fűződő érzéseit. Nem az a cél, hogy a negatív érzéseket kitörölje vagy elnyomja, hanem hogy a pillanatnyi pozitív kitekintéssel megálljon és új perspektívát találjon a jelen pillanatban.

Jó gyakorlást kívánok!

Az NLP eszközökben gazdag módszertana segít céljaink elérésében és használható konkrét és általános problémák megoldására és átkeretezésére. Az NLP nem pszichoterápiás módszer, azonban illeszkedik az egyéni- és a csoportterápiás munkához is. 

Tematikus csoportjaink, ahol integráljuk az NLP-t: http://integrativterapiaster.hu/tematikus-csoportok/;

Egyéb cikk neurolingvisztikus programozás témában: http://integrativterapiaster.hu/neurolingvisztikai-programozas/

Keressen bizalommal! Kapcsolatfelvétel: http://integrativterapiaster.hu/kapcsolat/

Tisztelettel: Kálmán Mónika