Mindfulness TEDx

A mindfulness kulturális, vallási és ideológia eszméktől mentes, ám gyökerei a buddhista pszichológiában keresendők. Lényege a testi érzetek, gondolatok, érzelmek, események tudatos, gyengéd, ítéletmentes megfigyelése és elfogadása oly módon, hogy a fókusz a jelen pillanaton van. A mindfulness gyakorlatok megkönnyítik a stressz- és szorongásoldást,  segítik az idegpályák regenerálódását és rendszeres használatuk nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszik hétköznapjainkat. Ebben a cikkben nemzetközi szaktekintélyektől gyűjtöttünk a tudatos jelenléttel kapcsolatos, magyar felirattal ellátott (Mindfulness TEDx) előadásokat, amelyek több szempontból láttatják, miért is érdemes tudatos jelenlétben élni.

Mindfulness előadások

Hogyan köthető a pszichés jóllét és a boldogság a mindfulness gyakorláshoz? Matthieu Ricard a Pasteur Intézetben képződött biokémikusként, majd buddhista szerzetes lett, aki filozofikus mélységgel, mégis nevettető könnyedséggel beszél arról, hogyan változtatja meg életünket, ha tudatos jelenlétben élünk. The Habits of Happiness (Boldogság szokások) c. magyar felirattal ellátott előadása ITT hallgatható meg.

Pico Iyer világutazó, aki ráébredt arra, hogy az utazás nyugalomban, mozgás nélkül is lehetséges, sőt, így emlékezetes igazán. Előadásának legfontosabb üzenete, hogy életünk pozitív irányba fordítható, ha a tudatos jelenléttel teli megfigyelést saját gondolatainkkal, testérzeteinkkel, érzelmeinkkel kezdjük. The Art of Stillness (A nyugalom művészete) c. előadása, mely számos izgalmas, életből merített példával tarkított, ITT hallgatható meg.

A semmittevés sokak számára elfogadhatatlan, sőt, egyenesen elérhetetlen luxus. Andy Puddicombe amellett érvel, hogy a tudatos lelassulás kifejezetten szükséges és akár napi 10 perces, rendszeres gyakorlással pozitív változást érhetünk el általános életminőségünkben. All it Takes is 10 Mindful Minutes (Mindössze 10 perc tudatos jelenlétre van szükség) c. szemléletes előadása ITT hallgatható meg.

Hogyan győzzük le rossz szokásainkat a tudatos jelenlét segítségével? Judson Brewer előadása reményteli üzenetet hordoz arról, hogy a mindfulness által kínált nyitott, ítéletmentes kíváncsiság segítségével miként győzhető le az agyunkba kódolt evolúciós kód, mely rossz szokásaink mögött húzódik meg, és hogyan fejleszthető az élet minden területén fontos kognitív kontroll, amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy egészségesebbek és boldogabbak legyünk. Kihagyhatatlan előadás!

Mindannyian tudjuk, hogy a túlzó stressz negatív hatással van szervezetünkre, pszichés jóllétünkre és emberi kapcsolatainkra. Az ITT látható rajzos ábrázolás szemléletesen mutatja meg a stresszhormonokkal telített agy viselkedését. Ez a kis videó rövid, de annál tartalmasabb ismertetőt kínál!

Jó tanulást, jó gyakorlást kívánunk!

Csoportjaink, ahol integráljuk a mindfulness gyakorlást: http://integrativterapiaster.hu/tematikus-csoportok/

Keressen bizalommal! Kapcsolatfelvétel: http://integrativterapiaster.hu/kapcsolat/

Tisztelettel: Kálmán Mónika