Kognitív viselkedésterápia, azaz Cognitive Behaviour Therapy (CBT)

A kognitív viselkedésterápia egy, az egyéb pszichoterápiás módszereknél rövidebb, strukturált technika. A gondolataink, alapbeállítódásaink módosításával segít megváltoztatni azokat a viselkedéseket, amelyek valamiért nemkívánatosak vagy elviselhetetlenek számunkra. A terápiát a terápiába érkező egyedi, specifikus tüneteire, közösen alakítjuk ki. Az ülések folyamatos, aktív részvételt követelnek, ahol a kliensre sok, a terápiás ülésen kívüli elvégzendő feladat is vár.

A módszer alapja a tudatosítás: a terápia alatt közösen feltérképezzük az érzelmi tünetek hátterében található negatív gondolatokat és azok eredetét (konceptualizálás). A terápia fő célja, hogy a gátló vagy a tünetek kialakulásához vezető gondolatokat egyre jobban a valóságos környezethez alakítsuk vagy egy reálisabb formában fogalmazzuk újra őket. A terápia erős hangsúlyt helyez a gondolatainkhoz társuló érzelmi és testi reakciókra, és ezek viselkedéses kimenetelére, mivel ez a négy terület egymással szoros kölcsönhatásban áll, ezért bármelyik részen változtatunk, az hatással lesz a testi/ lelki felépítésünk minden összetevőjére is.

A gondolatok tudatos kontrolljával az érzelmi és viselkedési tünetek mérséklődnek, így az életminőség folyamatosan javul.

Milyen képességeink fejlődnek a CBT-terápia során?

  • képesek leszünk a problémák hatékonyabb azonosítására, körülhatárolására
  • ráébredhetünk az automatikusan felbukkanó negatív tartalmú gondolatainkra, majd ezeket átalakíthatjuk a szituációnak/ környezetnek megfelelőbbé
  • tesztelhetjük negatív beállítódásaink helyességét- ez épp illeszkedik-e a szituációhoz/ környezethez, vagy korábbi tapasztalataink vezettek ide
  • jobban átláthatjuk a környezetünkben élők viselkedését és motivációit
  • megérthetjük, hogy korábbi tapasztalataink hogyan befolyásolják jelenlegi érzéseinket és viselkedésünket
  • számunkra reális, elérhető célokat találhatunk
  • fejleszthetjük pozitív gondolkodásunkat, ezzel csökken a mindennapi stressz megélése

Milyen problémák esetén ajánlott?

A kognitív viselkedésterápia bizonyos problémák esetén a leghatékonyabbnak bizonyuló pszichoterápiás módszer. Hatékonyan javítja a stresszhelyzetek kezelését, fejleszti a problémás interperszonális kapcsolatokban való részvételt, emellett segíti a gyász- vagy egyéb veszteségek, például szakítás vagy elbocsátás feldolgozását. Segít az életmódváltásban, új étkezési-, sportolási szokások kialakításában, hatékonyan csökkenti a halogatást.

A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a hangulatzavarok– például major depresszió, szorongásos zavarok- fóbiák, PTSD, generalizált szorongás, függőségek, evészavarok és számos egyéb mentális zavar esetében ezzel a technikával tartós javulás érhető el.

Amennyiben kérdése van a kognitív viselkedésterápiával kapcsolatban vagy segítségre van szüksége, keressen bizalommal!

Balázs Tünde klinikai szakpszichológus

Egyéb írásaink a kognitív viselkedésterápiáról ITT