Kognitív viselkedésterápia online: coaching vagy pszichoterápia

A kognitív viselkedésterápia (online) szemlélete azt hangsúlyozza, hogy a mód, ahogyan eseményekre, szituációkra reagálunk, saját értelmezésünk függvénye és nem az események egyenes következménye. Azáltal, hogy tudatosítjuk, újraértelmezzük korábbi, kevésbé adaptív nézeteinket és alternatív látásmódot, új perspektívát vagy reagálási mintákat próbálunk ki, jobban sikerülhet a kommunikáció, a problémamegoldás, a stresszkezelés az élet különböző területein.

A kognitív viselkedésterápia során megtanuljuk felfedezni és kezelni azokat a kognitív torzításokat, amelyek negatívan befolyásolják az érzéseink mentén megjelenő gondolatainkat és kihatnak általános életminőségünkre. A kognitív viselkedésterápia nem a betegségtudatra koncentrál, hanem a mindannyiunkban megtalálható erőforrásokra és megoldásokra összpontosít.

A kliens kulcsot kap saját gondolatai, érzelmei vizsgálatához, megértéséhez és átkeretezéséhez, egy szóval, saját maga segítőjévé válik.

Az online folyamat menete

A kognitív viselkedésterápia eszközeit használjuk a coachingban, ilyenkor kognitív viselkedésterápiás vagy CBT (Cognitive Behaviour Therapy) coachingról beszélünk. A kognitív coaching folyamat állhat akár 1 coaching ülésből (rövid/brief coaching), amely során, ideális esetben, a kliens hozzáállásában olyan perspektívaváltozás megy végbe, amely őt a megfelelő megértéshez juttatja a kívánt viselkedés begyakorlásához és végül eléréséhez. Általában azonban 6-10 coaching üléssel lehet számolni, melyek során lényeges változás érhető el a kliens gondolkodásában és viselkedésében. A CBT coaching ülések közötti körülbelül 2 hét arra szolgál, hogy a kliens az ülésen kapott, célorientált otthoni feladat elvégzésével közelebb kerüljön a céljához. A coaching vége akkor következik be, amikor a kliens a coach támogatása nélkül is eléri a kívánt célt és képes fenntartani a cél elérését szolgáló viselkedést. A kognitív coach nem tanácsot ad, hanem egy elkötelezett, együttműködő folyamaton trénerként  segíti az egyén biztonságos változását. A kognitív coaching Skype-on vagy más online platformon folyik, rugalmas, előre egyeztetett időpontban. 

Kognitív viselkedésterápiára akkor van szükség, ha betegségről beszélünk. Ilyen betegségek lehetnek: fóbia, kényszeres viselkedés, impulzus kontrollzavarok, kóros szokások, evészavar, tic, gyermekkori magatartászavar (beszédzavar, enuresis, hiperkinetikus zavar), szorongás és depresszió. Ezekben az esetekben klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta foglalkozik a klienssel.

Kapcsolódós cikkeink stresszcsökkentés, szorongás témában: elméleti és gyakorlati technikák: ITT (autogén tréning, szomato-módszerek, kopogtatás, NLP)

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége vagy kérdése merül fel az olvasottakkal kapcsolatosan, keressen bizalommal!

Kálmán Mónika