Hellinger módszer

A Hellinger módszer vagy ismertebb néven a családállítás egy rendszerszemléletű, diagnosztikus módszer, mely az egyént transzgenerációs hálózatával együtt fogja fel.

A családfelállítás során arra keressük a választ, hogy az a baj, tünet, betegség, elakadás, amivel az egyén vagy szervezet állításra jelentkezik, a kliens sajátja-e, azaz magyarázható-e élete külső és belső történéseivel, vagy egy családtagjához/a szervezet egy tagjához fűződő kötés, sors-azonosulás eredményezi-e.

A Hellinger módszer elsősorban egy csoportban végzett, egyéni diagnosztikus, tanácsadó módszer, mely nem helyettesíti a pszichoterápiát, de diagnosztikus természetéből adódóan kiegészíti azt.

Mint minden rendszer, a családállítás/szervezetállítás is saját működési mechanizmussal rendelkezik. Bert Hellinger megfigyelései szerint a családi lélekben, illetve mezőben szigorú törvények uralkodnak, melyek sérülése generációkon keresztül negatív hatást fejthet ki a család tagjaira, ezt nevezzük transzgenerációs, azaz generációkon átívelő hatásnak. (Hellinger, 1994, 1995).

Annak érdekében, hogy valóban megérthessünk az egyént, teljes egészében kell látnunk őt a szükségleteivel, tartozásaival, kötelezettségeivel és felelősségteljes viselkedésével több generáción keresztül a családi mezőben. Egy családi rendszerben, ahol a szerepek megváltoztathatatlanok, és kölcsönösen egymástól függnek, a számlák rendezése  elakadhat, és ezért a sorsszerűségek ismétlődnek vagy későbbre halasztódnak. Egy személy nem érezheti jobban magát, és nem tudja megoldani a problémáját mindaddig, amíg nem számíthat egy igazságos rendre, megbízható, interperszonális kapcsolatokra –vagy perspektíva–váltásra élethelyzetére és szerepeire vonatkozóan.

Az elmélet legfeljebb az irányt mutatja meg, ő maga azonban se nem cél, se nem út. -Bert Hellinger-

További cikkeink a hellinger módszer / családállítás témában:  http://integrativterapiaster.hu/hellinger-fele-csaladallitas/;http://integrativterapiaster.hu/csaladrendszer-feltaras/

Amennyiben segítségre van szükség vagy családállításra jelentkezne, keressen bizalommal!

Tisztelettel: Kálmán Mónika http://integrativterapiaster.hu/kapcsolat/