Elhidegülés, avagy az intimitás hiánya a párkapcsolatokban

A társas kapcsolatba lépő felek gyakran különböző módon értelmezik az intimitást és eltérő érzelmi töltettel élik meg a kapcsolódást vagy annak hiányát. Sokan olyan családból származnak, ahol az érzések kifejezése nem megszokott, sőt egyenesen tiltás alatt áll. Akadnak azonban olyan háztartások is, ahol szabad az érzések kifejezése, mégsem megy ez minden családtagnak egyértelműen könnyen. Temperamentumunk sem egyezik, ezért az egyéni igények tovább árnyalják az érzelmi palettát. Mivel a kapcsolatok dinamikusan változnak, nincsenek “gyorséttermi” megoldások, amelyek lefednének minden párkapcsolatot. Az intimitás kérdéskörébe tartozó témák megbeszélése empátiát, elfogadást és pozitív hozzáállást igényelnek minden fél részéről.

Miért fontos az intimitás?

  • Mindannyian vágyunk arra, hogy megismerjük a másikat és megismertessük vele saját magunkat, miközben megőrizzük saját identitásunkat is a párkapcsolatban: amikor intimitásra vágyunk a párkapcsolatban, szeretetet, szerelmet, kapcsolódást, kötődést keresünk.
  • Az intimitás lehetőséget nyújt arra, hogy útitársat találjunk az életre, akivel megoszthatjuk legbensőbb érzéseinket, félelmeinket, vágyainkat. Az együtt kialakított közösség teret ad arra, hogy megélhessük az elfogadást, a valahova tartozást, az egységet a legmélyebb szinteken.
  • Az intimitásban felfedjük legkiszolgáltatottabb részeinket, így az intimitás nem lehetséges érzelmek kifejezése nélkül: amikor megnyitjuk magunkat egy másik ember szeretetének, szerelmének, vállaljuk azt is, hogy esetlegesen csalódunk, sérülünk vagy potenciálisan átélhetjük a visszautasítás, az árulás fájdalmát is. Aki intimitást vállal, egyben kockázatot is vállal.
  • Az intimitás alapja az érzelmi elköteleződés: az elköteleződést sokszor különböző mértékben vállaljuk ugyanazon a párkapcsolaton belül. Az elköteleződés biztonságos közegben születik meg, ahol az intimitás része az egészséges párkapcsolati működésnek.

Elhidegülés, avagy az intimitás kerülése

Az intimitás vállalása érzelmi megnyílással, sérülékenységünk felfedésével, lemeztelenedéssel jár, így nem ritka, hogy a problémás párkapcsolatokban rendszerint kerülik az intim megnyilvánulásokat. Az egyik legbeszédesebb jel az elhidegüléssel kapcsolatban a mély érzelmeket nélkülöző kapcsolati interakciók:

  • Állandósult, rutinszerű, érzelemmentes közlésekre korlátozódó kommunikáció: Hogy vagy? Mi volt ma a munkában? Levitted a kutyát? Adtál a gyereknek enni?
  • Játszmák: szeretetmegvonás, hallgatagságba burkolózás büntető jelleggel, szándékos bosszantás, titkolózás

Az egészséges intimitásra a nyitott, tiszteletteljes, őszinte és direkt párkapcsolati kommunikáció jellemző, ahol a felek vállalhatják sérülékenységüket, nehéz érzéseiket, gondolataikat, mert társuk elfogadó, empatikus módon fogadja azokat. Amikor a párkapcsolatban az elhidegülés már tapintható, a legfontosabb lépés az érzések kifejezésének megtanulása, a párkapcsolati kommunikáció egészséges mederbe terelése.

Páros gyakorlat:

Vizsgálják meg közösen az alábbi kérdéseket! Hogyan jellemeznék a saját és társuk kommunikációs stílusát: direkt, indirekt, nyitott, zárt? Hogyan hat ez Ön/ökre és a párkapcsolatukra? Hogyan hat a kommunikációs stílusuk az intimitásra? Találtak-e fejlesztendő területet? Ha igen, pontosan fogalmazzák meg, hogy miben változtathatnának! Fontos, hogy a fejlesztendő területek megvitatása során kerüljék egymás hibáztatását! A hibáztatás és kritika helyett alkalmazzák a nyitott, elfogadó, empatikus kommunikáció alapjait, melyek minden egészséges vitahelyzetben segítséget jelentenek!

Párkapcsolati témában egyéb cikkeinket ITT olvashatják! Párokkal végzett munkánk során hatékony segítség a családrendszer-feltárás, melynek részleteiről ITT olvashatnak!

 

Amennyiben úgy érzik, segítségre van szükségük vagy kérdésük merül fel az olvasottakkal kapcsolatosan, keressenek bizalommal!

Kálmán Mónika