Családállítás Budapest –
Egyéni, páros és csoportos családállítás Budapesten

Családállítás Budapest – Egyéni, páros és csoportos családállítás Budapesten

A családállítás során arra keressük a választ, hogy a tünet, probléma, amellyel az egyén vagy egy szervezet állításra jelentkezik, a kliens sajátja-e, azaz magyarázható-e élete külső és belső történéseivel, vagy egy családtagjához / szervezetállítás esetén a szervezet egy tagjához / fűződő láthatatlan, tudattalan azonosulás eredményezi-e. Fontos elmondani azt, hogy a “családállítás Budapest” csoportjainkban, illetve az egyéni- vagy páros családállítás során végzett  munka nem helyettesíti a pszichoterápiát.
Minden módszer, így a családállítás/szervezetállítás is saját működési mechanizmussal rendelkezik. Bert Hellinger teológus és pszichoterapeuta megfigyelései szerint a “családi lélekben és lelkiismeretben” szigorú törvények uralkodnak, melyek sérülése generációkon keresztül negatív hatást fejthet ki a család, a rendszer tagjaira (Hellinger, 1994, 1995).

“Az, akit gyerekként elűztek a tűzhelytől, felnőttként visszatér és leégeti a falut.” (Afrikai közmondás)

Annak érdekében, hogy valóban megérthessük az egyént, teljes egészében kell őt látnunk a szükségletei, tartozásai, kötelezettségei és felelősségteljes viselkedése tükrében, több generáción keresztül. Egy családi rendszerben, ahol a szerepek megváltoztathatatlanok, és kölcsönösen egymástól függnek, a számlák rendezése elakadhat, és ezért a sorsszerűségek ismétlődnek vagy későbbre halasztódnak. Egy személy nem érezheti jobban magát, és nem tudja megoldani a problémáját mindaddig, amíg nem számíthat egy igazságos rendre, megbízható, interperszonális kapcsolatokra vagy perspektíva–váltásra élethelyzetére és szerepeire vonatkozóan.

A családállítás pozitív hatásai – családállítás Budapest

A Hellinger-féle családállítás hatékonyságát azok a pozitív változások igazolják, amelyek az eddigi foglalkozások résztvevőinek életében akár azonnal, akár néhány hónap elteltével indultak el vagy következtek be. Az egyik első vizsgálat eredményei szerint a családállításon résztvevők átlagosan 78 %-ának életében markáns pozitív változások állnak be, 14%-uknak javult az állapota, az esetek 8%-ában a családállítás hatástalan maradt. A nyolcvanas évek közepére kidolgozott és azóta is folyamatosan fejlődő Hellinger-féle családállítás hatásosságát a kilencvenes évek végétől kezdték el vizsgálni.

Aktuálisan induló “családállítás Budapest” csoportjainkról eseménynaptárunkban tájékozódhat

“Tudjuk, mikor mondunk igazat, mert a test előbb érzékeli az igazságot, mint ahogy a szánk kiejti azt. A hazugság lenyomatát őrzi a test, az igazság azonban szabadon áramlik. “

 

John L. Payne

Családállítás Budapest – a családállítás hatásos segítséget jelenthet az alábbi témákban:

N
Az egyén erőforrásainak mobilizálása átkeretezéssel (negatív szemlélet pozitívvá alakítása)
N
Test- és elmetudatosság növelése
N
Belső gyermekkel kapcsolatos munka segítése
N
Traumatizált énrészek integrálásának elősegítése
N
Párkapcsolati problémák, kudarcok tisztázása, átkeretezése
N
Gyermekvállalástól való félelem okának feltárása, átkeretezése
N
Pre- és perinatális születési trauma átdolgozásának lépéseként
N
Ikertestvér-, testvérvesztés átdolgozása
N
Veszteség- és gyászfeldolgozás lépéseként
N
Érthetetlen lehangoltság, depresszió, düh, harag okának feltárása, átdolgozása
N
Képességünknél gyengébb teljesítmény, gátoltnak tűnő előmenetel és siker okának feltárása, átkeretezése
N
Munkahelyi, karrier problémák átdolgozása cél-/projektállítással
N
Pénzzel kapcsolatos negatív attitűd okának feltárása
N
Ismétlődő, elhúzódó és/vagy súlyos testi betegségek okának feltárása
N
Nehéz élethelyzetek, döntések, életviteli nehézségek átkeretezése
N
Pszichoterápiás kezelés ellenére fennálló pszichés problémák: hangulatzavarok, öngyilkossági késztetés, szorongás, pánik, evészavarok, alvászavar, gyerekkori magatartászavarok, teljesítménybeli nehézségek okfeltárása, átdolgozása

Hiszem, hogy ha úgy próbálunk segíteni valakinek, hogy nem érintjük az egész családrendszert, és ha nem értettük meg a transzgenerációs ismétlődéseket, akkor nem járultunk igazán hozzá a vágyott változáshoz, gyakran csak átmeneti javulást érünk el.

Családállítóként célom, hogy empatikusan segítsem az egyént a családrendszeréből hozzáférhető erőforrások felfedésében és életébe történő beépítésében.

Pszichoterápiás kezelésben résztvevők családállítását a kezelő szakember ajánlására és jelenlétében végzem, továbbá kizárólag segítő résztvevőként ajánlom a Hellinger-féle családállítás bármely krízis akut fázisában. A családállításra történő jelentkezést minden esetben előzetes beszélgetéshez kötöm. 

Bizonyos esetekben a családállítás bármilyen formája ellenjavallott lehet, így a folyamat megkezdése előtt nyilatkozatot kérünk a résztvevők esetleges diagnózisáról vagy gyógyszerhasználatáról, mert célunk a felelős segítségnyújtás és nem az újratraumatizálás.

“A másik teljes megismerése (…) lehetetlen, már csak azért is, mert megválogatjuk, mit fedünk fel egymás előtt.”

 

Irvin D. Yalom

Gyermekekkel a kezelő szakember és/vagy szülő jelenlétében dolgozunk.
A családállítás nem helyettesíti az orvosi ellátást vagy pszichoterápiás folyamatot!

Írjon nekünk, segítünk!

Hívjon minket!

+36 30 248 2519

Írjon nekünk!

integrativ.itt@gmail.com

Levelezési címünk

Budapest, 1093, Lónyay utca 43.