A születés mintázata összefügg az életbe vetett ősbizalommal, az önbizalommal és megküzdésünkkel – a születéscsoport segít a születési traumák átdolgozásában

 

„Nézz hosszan egy gyermekarcra, s meglátod, ha van sors, hát nagyon hamar elkezdődik!” –Ancsel Éva-

 

Születésünk alapvető mintázatai összetett módon befolyásolhatják későbbi érzelmi működésünket. A születés során megélt intenzív, ugyanakkor előremozdító élmények felkészítik az embert az életre, ellátják önbizalommal, kialakítják alapvető megküzdési stratégiáit. Ha azonban traumatikus a születési élmény, következményeit sokáig cipelhetjük magunkkal. Nehéz elképzelni, hogy a szülési vagy születési traumák, vagy akár csak a világrajövetel egyes mozzanatai összefüggésbe hozhatók mindennapi életünkkel, örömeinkkel, fájdalmainkkal, hiszen látszólag semmiféle racionális, közvetlen tapasztalat, emlék nem utal erre.

Ma már tudjuk, hogy elsődleges szocializációs közegünk az anyaméh, ahol a magzati programozás által elkezdődik az életen át tartó tanulás. A pre- és perinatális tudomány mára megalkotta a kompetens magzat kifejezést, ami a magzat lenyűgözően komplex kognitív kapacitására utal: érzékel, észlel és reagál az őt érő ingerekre. Ezen preverbális, tehát beszéd előtti korban- vagyis a méhen belül (prenatális), a születés közben (perinatális) és a csecsemőkorban – mélyrehatóan formálódik a személyiség; ekkor alakulnak ki viselkedésmódjaink, képességünk élményeink megélésére, és azon mintázatok, amelyek alapján későbbi életszakaszainkban kötődéseket, kapcsolatokat alakítunk ki másokkal.

A születési minta a probléma-megoldásunk alapmintázata

A születés életünk első olyan nagy feladata, amelyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy továbbfejlődhessünk. Így a születés egyúttal az első nagy változás, mely minden későbbi probléma megoldásának alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogy hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani, mely képesség minden terápiás folyamat alapját képezi. Életünk során számtalan esemény adódik, amikor ez a korai minta kapcsol be, és a folyamat más és más tartalommal ismétlődik meg.

A születési – és szülési traumák átdolgozásának munkafolyamata

A születés-újjászületés csoporton problémáink, betegségeink, akadályozottságunk felismerésén keresztül, életünk egy homályba veszett, viszont annál meghatározóbb vetülete kerül felfedezésre. Amikor valaki átmegy ezen a mély belső folyamaton, azaz visszatér a születési élményéhez, felismeri és elkezdi feldolgozni annak hatását – valósággal újjászületik.

Imaginációs és bodywork, valamint családállításban használt gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív születés élményünkhöz. http://integrativterapiaster.hu/bodywork/http://integrativterapiaster.hu/hellinger-fele-csaladallitas/http://integrativterapiaster.hu/imaginacio/

A csoport fontos része az átélt élmények feldolgozása, melynek fontos eszközei az élmények tudatos, testi szinten történő kifejezése, verbális leírása, asszociációs feladatokkal történő vizsgálata, lerajzolása, lélektani napló és álomnapló vezetése, valamint csoportban történő megosztása.

A „Születés – újjászületés” csoport ehhez a folyamathoz kínál biztonságos kereteket, nyugodt körülményeket és gyengéd, empatikus kíséretet.

Csoport módszereinkről itt olvashat bővebben:http://integrativterapiaster.hu/tematikus-csoportok/; http://integrativterapiaster.hu/veszteseg-es-gyasz-csoport/

Keressen bizalommal! Kálmán Mónika