Pozitív pszichológia TEDx

A pozitív pszichológia TEDx előadások betekintést engednek az agykutatás, az evolúció, a flow élmény, a hála és a pszichés jóllét összefüggéseibe. Meglepő, izgalmas, tévhiteket eloszlató gondolatokat hallhatnak arról, hogyan és milyen szokások kialakításával érhető el a pszichés jóllét és a mindenki által áhított boldogság.

TEDx előadások

Az ember olyan elmével rendelkezik, mely az evolúciós fejlődése során képessé tette őt arra, hogy elképzeljen és átéljen a jövőbe előrevetített, de még meg nem történt dolgokat. Dan Gilbert pszichológus azt kutatja, hogy ez a képesség hogyan befolyásolja a boldogságról alkotott nézeteinket és azok igaz vagy hamis voltát. The suprising science of happiness (A boldogság meglepő tudománya) c. előadása ITT hallgatható meg magyar felirattal.

Mit takar a boldog bolygó index? Miért nem a GDP a legfontosabb mérőszám azt tekintve, hogy hol a legjobb élni? Mitől lesz egy nemzet igazán boldog? Nic Marks The Happy Planet Index (A boldog bolygó index) c. előadása kihagyhatatlan előadás azoknak, akiket a boldogságkutatás globálisan is izgat.

Nagyon ritka az, hogy egy kutatás több, mint 75 évnél hosszabb ideig tartson. Ha másért nem, már ezért is érdemes meghallgatni Robert Waldinger: Mitől lesz jó az életünk? A boldogság leghosszabb kutatásának tanulságai c. előadását, melyben meglepő válaszokat kapunk a boldogságról alkotott kérdéseinkre.

A pozitív pszichológia friss tudományág és többek között Martin Seligman nevéhez kötődik. Seligman ITT hallható előadása szól arról, hogy miért volt szükség a pozitív pszichológia szemléletére a megjelenése előtt kizárólag a patológiákra koncentráló pszichológiai irányzatok mellett. A pozitív pszichológia fontosnak tartja, hogy a sérülések, traumák orvoslása mellett kellő hangsúlyt kapjanak az egyén erősségei, kreativitása, rejtett képességei és azok a boldogság szokások, amelyeket bárki megtanulhat.

Hogyan köthető a pszichés jóllét és a boldogság a mindfulness gyakorláshoz? Matthieu Ricard a Pasteur Intézetben képződött biokémikusként, majd buddhista szerzetes lett, aki filozofikus mélységgel, mégis nevettető könnyedséggel beszél arról, hogyan változtatja meg életünket, ha tudatos jelenlétben élünk. The Habits of Happiness (Boldogság szokások) c. magyar felirattal ellátott előadása ITT hallgatható meg.

Aki hálás, az boldog? David Steindl-Rast: Want to be Happy? Be Grateful! (Boldog akar lenni? Legyen hálás!) c. előadása erre a kérdésre ad filozofikus mélységű, mégis meglepően egyszerű választ. Csodálatos, reményteli előadás!

Mihaly Csikszentmihalyi, magyar származú, amerikai pszichológus nevét mindenki ismeri. Flow kutatásai az élet különböző területén méltán népszerűek. Most saját szavaival mesél arról, hogy miért látta szükségesnek a boldogság mérését.

Létezik-e boldog munkahely és önfeledt munkavégzés? A TEDx egyik legszórakoztatóbb és talán leggyorsabban beszélő előadója, Shawn Achor erre keresi a választ szenvedélyes előadásában.

Jó tanulást és elmélkedést kívánunk!

Csoportjaink, ahol integráljuk a pozitív pszichológia kutatási eredményeit: http://integrativterapiaster.hu/tematikus-csoportok/

Keressen bizalommal! Kapcsolatfelvétel: http://integrativterapiaster.hu/kapcsolat/

Tisztelettel: Kálmán Mónika