Örökölt sors a családban: transzgenerációs családi traumáink

Hogyan hat az egész családrendszerre az örökölt sors? Milyen családi tanulságokat, meggyőződéseket, “apa- és anya”- mondatokat tanult Ön a családjában? Hogyan hordozza felnőttként viselkedésében, mondataiban, gondolataiban, érzéseiben családja tudattalanul továbbadott örökségét? Ha van gyermeke, hogyan örökíti ezeket tovább? Milyen az Ön házastársának, választott partnerének az örökölt sorsa, családi mintázata? Fontos kérdések, amelyekkel szembesülni sokszor fájdalmas lehet, mégis érdemes velük foglalkozni…

Tudattalan családi üzenetek

Gyermekként mindannyian kapunk a világra vonatkozó családi üzeneteket, amelyek befolyásolják azt, ahogyan élünk. Szüleink, nagyszüleink, kiterjedt családunk és a közösség, ahova tartozunk, formálják életünket a születésünk pillanatától kezdve, sőt már azt megelőzően is. Néhány ember elmondhatja magáról, hogy az örökölt sorsa pozitív mérleget mutat. Ők úgy hiszik, hogy a legtöbb dolog jól alakul az életükben, és a legtöbb ember eredendően jó. A világ tapasztalatuk szerint biztonságos és befogadó.  Mások számára az örökölt sors hatása negatív. Tudják, hogy okkal félnek és bizalmatlanok, hiszen a körülmények nem mindig nekik kedveznek. A nyugtalanság állandó útitársuk az életben, míg a biztonság elérhetetlennek tűnhet.

A csavar a dologban az, hogy sokunk nem tudatos arra, hogy a belső negatív hiedelmek mennyire formálják felnőtt életünk egészségtelen mintázatait. Ennek eredményeként nehézséget okozhat a felismerés és a következményekkel való megküzdés, azaz a változás is. Számos ember éli úgy életét, hogy ismétlődően mutatkozó, egészségtelen mintázatok vagy depresszió, szorongás, düh emészti őket, melyek nem múlnak különböző terápiás beavatkozások hatására sem. Mindennapjaik része az idegrendszeri felfokozottság, a megmagyarázhatatlan félelem és a nem szűnő készenlét. Sokan a családi intergenerációs vagy transzgenerációs traumák ördögi körének áldozatai, ahol a trauma hatásait az előző generációk mostani leszármazottai kénytelenek elviselni.

Tapasztalatunk szerint akkor is a nehéz örökölt sors velejárója lehet a félelem, a szorongás, ha a leszármazottak nem tudnak semmit az ősöket ért traumatizáló hatású történésekről… Az is lehetséges, hogy minden történelmi traumát átélő ember gyermeke részben hordozza ősei fájdalmát.

A családterápiás kutatások  már az 50-es évektől  bizonyítják, hogy az utóbbi évszázad történelmi traumái, mint a holokauszt, a népirtás, a rabszolgaság, a háború a következő generációk életét traumatikusan befolyásolják. Őseink sebei sejt szinten, a DNS-t módosítva öröklődnek tovább és testet öltenek a leszármazottak viselkedési mintázataiban, fellelhetőek a családi mítoszokban, üzenetekben, nyelvhasználatban, alapérzésekben és megküzdési módokban is.

Azt is tudjuk ma már, hogy a személyes és a családrendszert érintő traumák, mint az alkoholizmus, a rák, a szexuális abúzus, az elhanyagoló szülői magatartás és az erőszak szintén kihathatnak a következő generációk tudattalan viselkedésére, működésére. A transzgenerációs trauma vagy intergenerációs trauma kutatása azonban viszonylag új terület, és a hagyományos pszichológia-oktatás keveset és ritkán ad praktikus tanácsot a feldolgozásukkal kapcsolatban.

A családi kapcsolatrendszer feltárása 6-10 ülésen keresztül zajló önismereti folyamat, melynek során az egyén ismétlődő viselkedési mintázataira, életeseményeire, az őt terhelő érzések transzgenerációs hátterének vizsgálatára helyezzük a hangsúlyt. A folyamat célorientált, nem helyettesíti azonban a pszichoterápiát. 

A családrendszer-munka lényegéről bővebben ITT olvashat! Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége vagy kérdése merül fel az olvasottakkal kapcsolatosan, keressen bizalommal! Kálmán Mónika

Fotó: saját családi fotóalbum