Stressz helyett kreatívkodj! – Az évszakasztalról az egész családnak

Ha Waldorf óvodába vagy iskolába jártál, biztosan ismerős számodra az évszakasztal fogalma és elkészítése.  Ha mégsem így lenne, az évszakasztal (vagy évszaksarok, ha kevesebb helyed van) berendezése hasznos és szép időtöltés lehet. Akár egyedül, akár a  gyermekeiddel vagy a pároddal készíted el “álmaid évszakasztalát”, ki tudod élni a kreativitásod, miközben minőségi időt is tudsz szeretteiddel tölteni.

Mi is az az évszakasztal, és milyen ötlet áll mögötte?

Rudolf Steiner szerint az ünnepek az év és az élet fordulópontjai, amelyek az embert a világmindenség szellemiségével kapcsolják össze. A Waldorf pedagógiában a ritmusnak központi szerepe van: az ismétlődő történések biztonságot adnak a gyermeknek állandó váltakozó világunkban. Az évszakasztal egy olyan “hely”, ahol az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél) és az ünnepek (Pünkösd, Farsang, Karácsony, Szent Márton stb.) hangulatát, múlását és váltakozását szemléletes  módon lehet egyszerű eszközök segítségével megjeleníteni.  Az újra és újra ismétlődő képek a gyermekeknek orientációként szolgálnak évközben-  és ha az évszakasztal nem is e célból készül el, megalkotása lakásdekorációként is kiváló ötlet lehet.

Minden évszaknak és ünnepnek megvannak a jellegzetes szimbólumai, színei, figurái, termései, anyagai és formái, amik az adott időszakra jellemzők. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz az évszakasztal elkészítésébe, érdemes főként olyan anyagokat használnod, amik a természetben is megtalálhatóak az adott időszakban (pl. gesztenye, falevelek, virágok, kövek stb.). Természetesen készíthetsz -a teljesség igénye nélkül – saját figurákat, festményeket, képeket, állatkákat, vagy akár gyertyákat is az asztalra. Érdemes először “kicsiben” elkezdened: egy-egy kendő, terítő vagy selyemsál néhány növénnyel vagy terméssel  az asztalon már önmagában is a lakás éke lehet.

Az évszakasztal a Waldorf pedagógiában eredetileg a keresztény ünnepek felé orientálódik, de természetesen egyedi elgondolás alapján bármilyen ünnep vagy fontosabb esemény esetén fel lehet ezt használni ötletként (például egy saját készítésű “születésnapi saroktól” biztosan meghatódik majd az ünnepelt). Inspirációként álljon itt néhány elkészült évszakasztal a Pinterest-ről:

Az évszakasztal elkészítése egy szép rituálé. Ha van kedved, elkészítés közben ízlelgesd az alábbi mondatokat: Szabad vagyok. Szabadon  használom a kreativitásom. Kreativitásom határtalan.

A cikk szerzője: Guta-Földi Nóra ICF coach, pszichodramatista

Forrás: www.waldorf.hu, Rudolf Steiner könyvei, Pinterest képek: Tavasz Nyár Ősz Tél