Az odatartozás joga a családfelállítás tapasztalatai szerint

A család, a törzs, a klán minden egyes tagjának egyenlő joga van az odatartozásra. Amennyiben az odatartozás joga sérül (pl. a család egy tagja morálisan elítélhető, szégyennel övezett dolgot cselekszik; korai gyermekhalál, vendégbabák traumája; titokkal övezett fájdalmas családi történet; öngyilkosság vagy mentális betegség stigmája; háborús események, befejezetlen élet, balesetek feldolgozatlan traumája), az agyonhallgatott családtagok leszármazottai tudattalanul is őrzik a kitagadott emlékét és traumáját.

A korrekció során a kitagadott rehabilitálása, a rá való emlékezés segítése, a családba történő tudatos visszafogadás a cél.

Családfelállítás: egyensúly, a rendszer lelkiismerete

A már Böszörményi-Nagy Ivánnál ismert adás és elfogadás, valamint a családi mérlegfőkönyv egyensúlya bővített kontextusba kerül: az igazságtalanság jegyében a rendszerlélek kijelöl egy újabb családtagot, aki ismétlés útján elhordozza a korábban született előd tetteinek nyomait, mintha ő cselekedett volna, tehát azonosulva az előd nehéz sorsával (pl. fekete bárány, kívülálló, kitaszított családtag mintája; tettes-áldozat dinamika).

Az adni és kapni közti egyensúly iránti igény lehetővé teszi az emberek közötti társas érintkezést. Ha az egyik sokszor és többet ad a másiknak, azzal késztetést ébreszt benne, hogy a másik is adjon valamit, és ha a viszonzást az egyik nem fogadja el, veszélybe sodorja a kapcsolatot. Aki visszautasítja azt, amit adnak neki, mert erősebbnek kíván mutatkozni, ellehetetlenítni a kapcsolatot, mert az erőfölényt hosszú távon egyetlen kapcsolat sem viseli el. Kizárólag a szülő-gyermek kapcsolat kivétel ez alól, mert a szülők elsősorban adnak, a gyermekek elsősorban kapnak.

“A szeretet megtölti azt, amit a rend körülzár. A szeretet a víz, a rend a korsó. A rend összefog, a szeretet szétárad. A rend és a szeretet együttműködnek. … A szeretet rendjét némelyek úgy kezelik, mintha csak egy vélekedés lenne, amellyel tetszés szerint rendelkezhetünk, vagy amelyet tetszés szerint megváltoztathatunk.” -Bert Hellinger-

További cikkünk a témában angol és magyar nyelven: http://integrativterapiaster.hu/tag/csaladallitas/;http://integrativterapiaster.hu/a-csaladallitas-modszere-kezdete-celjai-es-hatara/;http://integrativterapiaster.hu/hellinger-fele-csaladallitas/

Amennyiben segítségre van szüksége vagy családállításra jelentkezne, keressen bizalommal!

Tisztelettel: Kálmán Mónika http://integrativterapiaster.hu/kapcsolat/